2010. június 8., kedd

Szabad hely Windows 7 / Vista alatt: WinSXS Lite

Edit: just do this on an up to date Windows 7 / 8 system: http://blogs.technet.com/b/askpfeplat/archive/2013/10/08/breaking-news-reduce-the-size-of-the-winsxs-directory-and-free-up-disk-space-with-a-new-update-for-windows-7-sp1-clients.aspx

Van egy fantasztikus, a restore pointokkal szemben (elvileg) sokkal jobban működő rendszerfájl visszaállítási szolgáltatás a két új Windowsban.
Sajnos a gyakorlatban hajlamos igen sok helyet felzabálni (nálam most egy viszonylag friss Windows 7 installon 6,37 GB a Windows\WinSXS mappa).
Annak megállapítására, hogy mik a "nagyfogyasztók" javaslom a nagyon intuitív Disk Space Fan alkalmazást.

zok számára, akik sokszáz GB-os mobil winchesterekkel rendelkeznek ez nem igazán gond. Aki viszont szűkös de gyors SSD-n vagy virtuális gép szűkös virtuális lemezén dolgozik, annak nagyon hasznos lehet a WinsxsLite alkalmazás (valójában egy részletesen kidolgozott script .bat-ban).

Önmagában tartalmazás a részletes help-et, de a lényeg: két fázisban (szinten) alkalmazható. Az elsőben kiír néhány megőrzésre nem érdemes (pl. média) fájlt az sxs mappából és azokat a fájlokat, amik teljesen megegyeznek a diszken máshol található fájllal azokat hard link-re cseréli (így csak egyszer foglalja a helyet a diszken.)
A második fázis futtatása lecseréli az összes régebbről eltárolt DLL stb. verziót a legújabbra, még több helyet takarítva meg.
Az első futtatásra csak részletes magyarázatot ad, aztán lehet hozzákezdeni a nagytakarításhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók